Η βιομηχανία της τρισδιάστατης εκτύπωσης βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στο προσκήνιο, καθώς παρέχει άμεση βοήθεια στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης  από την πανδημία του κορωνοιού.

Ωστόσο, αυτή η κρίση δεν αποκαλύπτει μόνο τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η 3D εκτύπωση, αλλά και τα βασικά πράγματα που μαθαίνουμε για τη βιομηχανία της 3D εκτύπωσης γενικά.

  1. Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεχνολογία μεγάλου όγκου παραγωγής ( μεγάλος αριθμός παραγόμενων αντικειμένων).

Ένα από τα βασικά πράγματα που έχει αποδείξει η τρέχουσα κρίση σχετικά με την 3D εκτύπωση  είναι ότι μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή μεγάλου αριθμού αντικειμένων.

Καθώς τα νοσοκομεία και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται με τα προβλήματα που δημιουργεί η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος για την επείγουσα παραγωγή ανταλλακτικών που έχουν ανάγκη.

Μέχρι στιγμής, η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ιατρικών εξαρτημάτων, όπως βαλβίδες αναπνευστήρα, προστατευτικά γυαλιά και προστατευτικές ασπίδες προσώπου αλλά και βιομηχανικά προϊόντα όπως ανταλλακτικά και καλούπια.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση  δεν είναι μόνο το πνεύμα συνεργασίας που οδηγεί τις προσπάθειες, αλλά και ο όγκος παραγωγής  ορισμένων από τα μέρη που παράγονται με εκτύπωση 3D.

Για παράδειγμα, εταιρεία παραγωγής 3d εκτυπωτών χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 250 εσωτερικούς εκτυπωτές 3D για την παραγωγή έως και 150.000 δοκιμαστικών επιχρισμάτων COVID-19 – συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δειγμάτων για δοκιμές COVID-19 – ανά ημέρα.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση δεν είναι κατάλληλη μόνο για κατασκευές πρωτοτύπων ή μικρού όγκου παραγωγές. Πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας της 3d εκτύπωσης δίνει τη δυνατότητα παραγωγής χιλιάδων τρισδιάστατα τυπωμένων μερών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι ένα ακόμη δείγμα της μετάβασης της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε μια λύση κατασκευής που θα συνεχίσει να αποδεικνύει τη βιωσιμότητά της για περισσότερες εφαρμογές καθώς ο η εξέλιξή της προχωρά.

  1. Δεν πρόκειται για την πλήρη μετάβαση σε αλλαγή του τρόπου παραγωγής

Αν και οι ευκαιρίες που προσφέρει η 3D εκτύπωση  στον κατασκευαστικό τομέα είναι σημαντικές , αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μια λύση που θα αντικαταστήσει όλες τις άλλες τεχνολογίες κατασκευής.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τον ιατρικό εξοπλισμό, θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη  τεχνολογία για όλα τα διαφορετικά είδη ιατρικού εξοπλισμού που είναι σήμερα σε ζήτηση. Ορισμένα περιλαμβάνουν πολύπλοκες συσκευές που απαιτούν έναν συνδυασμό παραδοσιακών τεχνολογιών και τεχνογνωσίας για την επιτυχή κατασκευή τους .

Επιπλέον, η χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για ορισμένες ιατρικές εφαρμογές δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τη βιοσυμβατότητα και την ικανότητα αποστείρωσης των εξαρτημάτων. Η διαδικασία αποστείρωσης εξαρτημάτων περιλαμβάνει υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, τις οποίες δεν αντέχουν πολλά υλικά  3D εκτύπωσης.

Τα τρισδιάστατα υλικά εκτύπωσης για ιατρικές εφαρμογές πρέπει επίσης να αναπτυχθούν περισσότερο  για τα  ιατρικά περιβάλλοντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά την ανάπτυξη προϊόντων με τρισδιάστατες εκτυπώσεις, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει συνεργασία με ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί ότι τα υλικά αλλά και η διαδικασία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ειδών είναι κατάλληλα για ιατρική χρήση.

Με τις παραδοσιακές αλυσίδες τροφοδοσίας να αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα, η  3D εκτύπωση μπορεί να είναι το κατάλληλο μέσο για να καλυφθεί το κενό, για ορισμένα μέρη που είναι δύσκολο να προμηθευτούν επί του παρόντος. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα αντικαταστήσει τις παραδοσιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτών των εξαρτημάτων.

Τούτου λεχθέντος, ενώ οι παραδοσιακές διαδικασίες εξακολουθούν να είναι ιδανικές για μεγάλου όγκου παραγωγή, είναι συναρπαστικό να βλέπουμε την τρισδιάστατη εκτύπωση ως μια ανερχόμενη και  εξαιρετικά ευέλικτη, κατά παραγγελία λύση κατασκευής.

  1. Η τυποποίηση και η πιστοποίηση αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την εκτεταμένη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης

Ένα άλλο μάθημα που μαθαίνουμε είναι ότι η έλλειψη προτύπων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την υιοθέτηση τρισδιάστατης εκτύπωσης ως μέσου παραγωγής , ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη.

Με τόσες πολλές εταιρείες και λάτρεις της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε όλο τον κόσμο να προσφέρουν την υποστήριξή τους, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πώς επιλέγουμε το σωστό υλικό για το σωστό προϊόν εάν υπάρχουν ελάχιστες οδηγίες σχετικά με το υλικό; Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ο ποιοτικός έλεγχος και οι τυπικές διαδικασίες λειτουργίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες πιστοποίησης;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου η τρισδιάστατη εκτύπωση να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η ASTM, ένας διεθνής οργανισμός τυποποίησης, προσφέρουν δωρεάν χρηματοδότηση για την τρισδιάστατη εκτύπωση ιατρικών συσκευών και προϊόντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Επιπλέον, το FDA, το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων (VA), τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και το America Makes έχουν δημιουργήσει μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για το COVID-19 προκειμένου να  μοιραστούν γνώσεις και να συνδέσουν οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης με παρόχους υπηρεσιών 3D εκτύπωσης. Έχουν επίσης παράσχει το NIH 3D Print Exchange, μια συλλογή σχεδίων 3D μοντέλων που έχουν αναθεωρηθεί για κλινική χρήση.

Αν και αυτές οι προσπάθειες είναι πολύ ενθαρρυντικές, αν θέλουμε να εισάγουμε και να προωθήσουμε  περισσότερα προϊόντα με 3D εκτύπωση  σε μονάδες εντατικής θεραπείας και νοσοκομεία – και ευρύτερα σε άλλες βιομηχανίες – πρέπει να παρακολουθήσουμε γρήγορα την ανάπτυξη προτύπων και διαδικασιών πιστοποίησης.

Οι βιομηχανικές συνεργασίες  και οι συνεταιρισμοί εταιρειών  υπήρξαν ανέκαθεν ισχυροί μηχανισμοί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της προσθετικής κατασκευής  και η ανάπτυξη προτύπων (standards) δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ως εκ τούτου, τώρα είναι μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η συνεργασία για την ανάπτυξη των απαραίτητων προτύπων 3D εκτύπωσης. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στις προσπάθειες κατά της πανδημίας, αλλά θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.

  1. Τα προβλήματα πνευματικής ιδιοκτησίας από τη χρήση τρισδιάστατων σχεδίων εκτύπωσης για ιατρικά προϊόντα

Οι προκλήσεις που προέκυψαν από την πανδημία του COVID-19 έχουν επίσης φέρει στην επιφάνεια ζητήματα σχετικά με το δίκαιο περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στην παραγωγή ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται για την τρισδιάστατη εκτύπωση τέτοιων ιατρικών προϊόντων ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσουν τους διάφορους νομικούς κινδύνους.

Ενώ πολλά προϊόντα με 3D εκτύπωση  είναι χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, άλλα είναι αναπαραγωγές προϊόντων που έχουν ήδη προστατευθεί και μαζικά κατασκευαστεί, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε έλλειψη.

Πώς αντιμετωπίζουμε λοιπόν την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας μιας εκτύπωσης 3D, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης;

Για τις εταιρείες που κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ένας τρόπος για να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της παροχής υποστήριξης είναι η χορήγηση προσωρινών ή / και περιορισμένων σκοπών αδειών αποκλειστικά με σκοπό την παροχή σαφώς καθορισμένων προϊόντων για την καταπολέμηση της τρέχουσας κρίσης. Τέτοιες άδειες θα πρέπει επίσης να ρυθμίζουν σαφώς την ευθύνη σχετικά με τις προδιαγραφές των προϊόντων καθώς και τι πρέπει να γίνει με τα προϊόντα μιας χρήσης μετά την ολοκλήρωση της κρίσης.

Όταν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας καλύπτουν το τελικό προϊόν και δεν καλύπτουν το αρχείο σχεδίασης, είναι σημαντικό να καθορίσετε τους όρους του τρόπου χρήσης και κοινής χρήσης του σχεδίου.

Τελικά, όπως καταδεικνύει η τρέχουσα κατάσταση, οι ιδιοκτήτες πνευματικής ιδιοκτησίας και εκείνοι που εμπλέκονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο δημιουργίας, προστασίας και παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας .

Συμπεράσματα

Η βιομηχανία της τρισδιάστατης εκτύπωσης μεταμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς, με πολλά ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την εξέλιξή της.

Εάν η τρέχουσα κρίση μας έχει δείξει ένα πράγμα σχετικά με την 3D εκτύπωση, είναι αυτό: σήμερα έχουμε μια πολύ πιο ρεαλιστική προοπτική για την τεχνολογία εκτύπωσης 3D από ποτέ.

Με την τρισδιάστατη εκτύπωση στο προσκήνιο των μέσων, αυτή τη φορά δεν πρόκειται απλά για μια διαφημιστική εκστρατεία. Σήμερα, η τρισδιάστατη εκτύπωση αναγνωρίζεται από όλους  ως μια βιώσιμη τεχνολογία κατασκευής. Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους , εταιρείες και οργανισμούς να επανεξετάσουν την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας προκειμένου να υπάρξει ένα σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κοινωνία.