Για έναν αρχιτέκτονα, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της 3D εκτύπωσης είναι  αναρίθμητα. Η 3D εκτύπωση  όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, αλλά και μεταμορφώνει κυριολεκτικά  τη ροή της εργασίας μας σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού. Από το να μας βοηθήσει να παρουσιάσουμε την αρχική ιδέα στους πελάτες μας πιο γρήγορα, μέχρι του να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτές οι όποιες αλλαγές κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, η τρισδιάστατη εκτύπωση στην αρχιτεκτονική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για πολλούς λόγους.

Η “δύναμη” της μακέτας

Είτε κοιτάζουμε τη μακέτα ενός κτιρίου σε αρχικό στάδιο, είτε ακόμα και ένα μοντέλο πόλης μεγάλης κλίμακας, η δυνατότητα να το βλέπουμε «φυσικά» μπροστά στα μάτια μας και να το επεξεργαζόμαστε  , δημιουργεί μια εικόνα  που μένει χαραγμένη στο μυαλό μας. Η αλληλεπίδραση με ένα έργο, σε αντίθεση με την απλή προβολή του σε μια οθόνη, μπορεί να είναι απαραίτητη για να συνειδητοποιήσουμε πώς αλληλεπιδρά ένα κτίριο με το περιβάλλον του. Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθούμε τις αλλαγές ή τις σχεδιαστικές προκλήσεις που ίσως χρειαστεί να ξεπεράσουμε. Η 3D εκτύπωση  βοηθά τους αρχιτέκτονες να επικοινωνούν καλύτερα – τόσο με τους πελάτες όσο και με τους συναδέλφους – έτσι ώστε όλοι να βρίσκονται στο ίδιο σημείο από την αρχή.

Αλλαγές με ελάχιστο κόστος

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της 3D εκτύπωσης  είναι ότι μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε  άμεσα σε ενδεχόμενες αλλαγές που ζητούνται  από τους πελάτες, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τη χρονοβόρα προσαρμογή και κατασκευή μιας χειροποίητης μακέτας . Μικρές αλλαγές στα σχέδια μπορούν να εκτυπωθούν ξανά και ξανά, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε πλήρως πόσο μια αλλαγή θα επηρεάσει κάτι και αν θα αλλάξει την αισθητική που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο κτίριο. Με την 3D εκτύπωση, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το κόστος κατασκευής μιας μακέτας κάτι που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε πολλά μοντέλα με τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

Εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων

Οι παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής μοντέλων κτιρίων είναι συνήθως χρονοβόρες και απαιτούν πολύωρη εργασία η οποία  έχει και σημαντικό κόστος, πράγμα που σημαίνει περισσότερα έξοδα πριν καν επί της ουσίας αρχίσει το έργο . Αν όμως μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο μοντέλο, πλήρες και  με ικανοποιητική λεπτομέρεια μέσα σε λίγες μέρες – μέσω ενός 3D εκτυπωτή –  τότε θα εξοικονομούσαμε σημαντικά χρήματα και το σημαντικότερο , χρόνο για το σχεδιασμό του κτιρίου.

Ποικιλία υλικών και χρωμάτων

Η 3D εκτύπωση προσφέρει μια  ποικιλία υλικών και χρωμάτων κάτι που  σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το τι θέλουμε να εκτυπώσουμε, θα έχουμε την ευελιξία και τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε. Είτε χρειαζόμαστε  ένα υλικό το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτυπωθούν μικρές  λεπτομέρειες (όπως μια περίπλοκη πρόσοψη) ή κάποιο άλλο που θέλουμε να το επεξεργαστούμε μετά την εκτύπωση σίγουρα υπάρχει μια λύση για την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, η χρήση διαφορετικών τόνων λευκού μπορεί να προσθέσει μια αίσθηση κομψότητας σε μια μακέτα, ενώ η εκτύπωση ημιδιάφανων ή χρωματιστών επιφανειών μπορεί να ενισχύσει τη συνολική αισθητική ή να τονίσει πως το κτίριο αλληλεπιδρά σε σχέση με το περιβάλλον του.

Ευκολία στην κατανόηση σύνθετων σχεδίων

Για την επίδειξη και κατανόηση πολύπλοκων σχεδίων και λεπτομερειών, η  3D εκτύπωση αναδεικνύεται πραγματικά ως ένα πολύτιμο εργαλείο. Περίπλοκες γεωμετρίες που θα ήταν κανονικά μια πρόκληση για τα παραδοσιακά μοντέλα κτιρίων επιτυγχάνονται εύκολα σε μια 3D εκτύπωση. Αυτό βελτιώνει τη διαδικασία σχεδιασμού, έτσι ώστε οι αρχιτέκτονες να μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να κατανοήσουν πώς θα φαίνεται μια περίπλοκη στέγη ή πρόσοψη, ή ακόμη και να δείξουμε πώς θα παίξει το φως του ήλιου και οι σκιές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συνδυασμός  παραδοσιακών μεθόδων με νέες τεχνολογίες

Ενώ η 3D εκτύπωση  μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής μοντέλων και μακετών, μπορεί κάλλιστα να προστεθεί σε αυτές. Η δημιουργία μοντέλων κτιρίων από το μηδέν είναι μια παράδοση για τους αρχιτέκτονες, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα εφόσον αυτή τη διαδικασία μπορούμε να τη βελτιώσουμε με νεότερες τεχνολογίες. Η 3D εκτύπωση  μπορεί να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες να αντιληφθούμε και  πιο πολύπλοκα γεωμετρικά συστήματα, όπως παραμετρικά σχέδια, έτσι ώστε τα μοντέλα μας να μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή, απτή επίδραση όταν παρουσιάζονται στους πελάτες.

Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά παραδείγματα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει  η 3D εκτύπωση σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Είναι  μια νέα τεχνολογία την οποία θα πρέπει να γνωρίσουμε  και να εντάξουμε στη δουλειά μας αφενός διότι είναι το μέλλον και αφετέρου για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει να προσφέρει στη δουλειά μας.

Τζιανούμης Ιωάννης
Αρχιτέκτων μηχανικός