Διαδικασία 3D Εκτύπωσης

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής χρησιμοποιεί τη μέθοδο fdm ( fused deposition modelling) δηλ. λειτουργεί με τη διαδικασία της διαδοχικής εναπόθεσης επάλληλων στρώσεων (layers) λιωμένου (τηγμένου) υλικού, κυρίως πλαστικού.

Τα μοντέλα χτίζονται στρώση – στρώση.
Μια εκτυπωτική κεφαλή απορροφά πλαστικό στο ένα άκρο, το θερμαίνει μέχρι να λιώσει και στην συνέχεια το ωθεί μέσω ενός λεπτού ακροφυσίου στο άλλο άκρο. Η εκτυπωτική κεφαλή μετακινείται και εναποθέτει το λιωμένο πλαστικό σε μια πλατφόρμα στρώση – στρώση.

Η διαδικασία για να αποκτήσετε το δικό σας εκτυπωμένο αντικείμενο είναι πολύ εύκολη και γρήγορη

① 3D Σχέδιο – Φόρτωση σχεδίου

Ανεβάστε το αρχείο σας  στο αντίστοιχο πεδίο στην αρχική σελίδα. Για την επεξεργασία του τρισδιάστατου μοντέλου και τη ρύθμιση των παραμέτρων εκτύπωσης χρησιμοποιούμε  το λογισμικό GrabCAD Print το οποίο υποστηρίζει αρχεία STL, VRML καθώς και 3D CAD file formats (Creo, SOLIDWORKS, NX, CATIA, Inventor) άμεσα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα επιδιόρθωσης μη κλειστών μοντέλων.

Εάν δεν έχετε καθόλου σχέδια τότε μπορείτε να  μοιραστείτε την ιδέα σας  και  θα δημιουργήσουμε για εσάς  τα 3d σχέδια, τα πρωτότυπα και όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

διαδικασια 3d εκτυπωσης
διαδικασια 3d εκτυπωσης

② Επιλογές εκτύπωσης

2.1 Διαστάσεις χώρου εκτύπωσης

Stratasys F170: 254 x 254 x 254 mm (10 x 10 x 10 in.)

Εάν το μοντέλο είναι μεγαλύτερο από τις μέγιστες διαστάσεις που ο εξοπλισμός μας μπορεί να εκτυπώσει ,θα πρέπει το μοντέλο να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια τα οποία θα πρέπει να εκτυπωθούν ξεχωριστά και να κολληθούν/κουμπωθούν μεταξύ τους ώστε να προκύψει το τελικό αντικείμενο.

Μάθετε περισσότερα για τον 3D εκτυπωτή μας
διαδικασια 3d εκτυπωσης
διαδικασια 3d εκτυπωσης

2.2 Υλικά εκτύπωσης

Κάθε υλικό χρειάζεται διαφορετικό χρόνο παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα ο Stratasys F170 υποστηρίζει τα εξής υλικά :

PLA (Polylactic Acid)

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)

ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate)

TPU 92A (Thermoplastic Polyurethane)

Μάθετε περισσότερα για τα Υλικά
διαδικασια 3d εκτυπωσης
διαδικασια 3d εκτυπωσης

2.3 Ανάλυση Εκτύπωσης (το πάχος των στρώσεων του υλικού προσδιορίζει την ανάλυση της εκτύπωσης)

Σε υψηλότερες αναλύσεις οι στρώσεις δεν είναι εύκολα διακριτές και το οπτικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες χαμηλότερης ανάλυσης. Οι διαθέσιμες επιλογές εκτύπωσης σχετικά με το πάχος της στρώσης εξαρτώνται και από το υλικό που έχετε επιλέξει για την εκτύπωσή σας.

Κανονική – 0.33mm(0.013 in.) ABS, ASA

Το πάχος κάθε στρώσης ρυθμίζεται στα 0.33 χιλιοστά. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό και στιβαρό αντικείμενο που όμως έχει διακριτές στρώσεις τόσο οπτικά όσο και στην αφή. Είναι η πιο γρήγορη και οικονομική επιλογή και συνιστάται για εκτυπώσεις που μας ενδιαφέρει περισσότερο η λειτουργικότητα του αντικειμένου.

Μεσαία – 0.254mm (0.010 in.) FDM TPU 92A, PLA, ABS, ASA

Το πάχος των στρώσεων διακρίνεται λιγότερο εύκολα αλλά μπορούμε να τις νιώσουμε στην αφή. Αποτελεί μια ενδιάμεση λύση για να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικά εκτυπωμένο και αισθητικά όμορφο αντικείμενο σε προσιτή τιμή.

Υψηλή – 0.178 mm (0.007 in.) ABS, ASA

Οι στρώσεις είναι αρκετά λεπτές και δύσκολα μπορούμε να τις αντιληφθούμε τόσο οπτικά όσο και στην αφή. Η επιλογή αυτή δίνει ένα πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα. Η 3D εκτύπωση στα 0.178 χιλιοστά απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί σε σχέση με τις χαμηλότερες αναλύσεις με αποτέλεσμα να είναι και πιο ακριβή.

Μέγιστη – 0.127 mm ABS, ASA

Η επιλογή αυτή δίνει το καλύτερο οπτικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε χιλιοστό ύψους του αντικειμένου αντιστοιχούν περίπου 10 στρώσεις υλικού! Οι στρώσεις αυτές είναι τόσο λεπτές που σχεδόν δεν είναι διακριτές. Η 3D εκτύπωση στα 0.127 χιλιοστά απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί ,με αποτέλεσμα να είναι και η πλέον ακριβή.

Διαστάσεις χώρου εκτύπωσης

Stratasys F170: 254 x 254 x 254 mm (10 x 10 x 10 in.)

Πάχος στρώσης (Layer thickness) Υλικό (material)
0.330 mm (0.013 in.) ABS, ASA
0.254 mm (0.010 in.) ABS, ASA
0.178 mm (0.007 in.) FDM TPU 92A, PLA, ABS, ASA
0.127 mm (0.005 in.) ABS, ASA

2.4 Πυκνότητα

Η πυκνότητα αναφέρεται στο κατά πόσο γεμάτες θα είναι σε υλικό οι κλειστές δομές του αντικειμένου προς εκτύπωση. Η στιβαρότητα, η αντοχή και το τελικό βάρος του 3D εκτυπωμένου αντικειμένου εξαρτώνται από τη ρύθμιση αυτή.

  • Είναι καλό στα αντικείμενα που είναι λειτουργικά και υφίστανται μηχανική καταπόνηση να επιλέγουμε υψηλή πυκνότητα.
  • Διαφορετικά αν το μοντέλο προορίζεται να είναι αντικείμενο παρουσίασης μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερη πυκνότητα .

πίσω στην κορυφή

διαδικασια 3d εκτυπωσης

③ Πληροφορίες Χρέωσης

Το κάθε υλικό προσφέρεται για διαφορετικές χρήσεις και έχει τις δικές του μοναδικές προδιαγραφές και ιδιότητες , για το λόγο αυτό έχει και διαφορετικό κόστος. Επίσης το τελικό κόστος είναι συνάρτηση του μεγέθους , της ανάλυσης και της πυκνότητας που θα επιλεγεί για το κάθε μοντέλο.

Τα τρισδιάστατα αρχεία προωθούνται στην παραγωγή μόλις λάβουμε την πληρωμή της παραγγελίας σας. Ο χρόνος παραγωγής εξαρτάται από το εκάστοτε υλικό και τις προδιαγραφές της εκτύπωσης.

Σε περίπτωση που έχετε εκπτωτικό κωδικό μην ξεχάσετε να τον αναφέρετε  πριν την καταχώρηση της παραγγελίας σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.
πίσω στην κορυφή

④ Λεπτομέρειες Αποστολής

Μόλις τελειώσει η παραγωγή  αποστέλλουμε το αντικείμενο στην διεύθυνση σας.

Η αποστολή των προϊόντων γίνεται σε όλη την Ελλάδα, με το ανάλογο κόστος να προστίθεται στην τελική τιμή.

Όλες οι αποστολές σε πελάτες στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μέσω της acs. Όλα τα δέματα είναι συστημένα και μπορείτε να τα εντοπίσετε εδώ.

**Προσθέστε 1-3 εργάσιμες ημέρες για νησιά και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές
πίσω στην κορυφή